Sidan laddas...

Spiralsågad marmor

Borghamnsten

  • Spiralsågad marmor
  • Borghamnsten
  • 1991
Utifrån de vågformer jag med smälttråd tog fram i cellplast prövade jag att såga fram formerna i nygjutna, just färdigbrunna blöta gipsblock som då fortfarande var lite mjuk i gipsen. Sågspåren av tvinnad ståltråd var tillräckligt breda för att skruva loss en av bitarna - sedan var alla bitar fria.

Utifrån spiralsågningarna i gips gjorde jag för Borghamnsten en skulptur i Ekebergsmarmor, sågad på ett för dem mycket annorlunda sätt. Vanligtvis ram- eller klingsågar de marmor, huvudsakligen till golv och fönsterbänkar.

Jag visste att de även har vajersågar vid marmorbrottet i Glanshammar. I en byggnad intill brottet spände de upp en sågvajer åt mig. Vi konstruerade en kavalett som jag kunde rotera utanför huset med hjälp av en cykelkedja, och samtidigt via en spegel se hur fort jag skulle rotera stenblocket utifrån hur krafigt vajern sågade sig genom stenen. Till en början var det svår, då spegeln gav mig en spegelvänd bild av arbetet, och jag uppfattade det som att jag arbetade baklänges. Men efter ett par försök hittade jag rätt. Att jag stod utanför huset och inte kunde se stenen utan spegeln var en säkerhetsåtgärd - ifall något gick fel och vajern brast hade den farit runt i rummet med en väldigt kraft.