Sidan laddas...

Ljusvågor

Kulturhuset Sjöängen, Askersund (ej utfört)

  • Ljusvågor
  • Kulturhuset Sjöängen, Askersund (ej utfört)
  • 2016
Två vågformade skulpturer - en rör sig ner från taket, en reser sig upp ur golvet. Som strålar av ljus eller en reflex från solen som speglar sig i sjön utanför foajéns stora glasparti. De två formerna sträcker sig mot varandra, strävar efter att nå varandra, men skapar också ett utrymme för betraktaren att fritt läsa samman formernas rörelse.

De två delarna monteras mot var sin cirkulär spegelyta vilket gör att de upplevs som svävande, som att de fritt rör sig genom golvet respektive taket. Strålar av ljus som passerar genom rummet. Men också som en brunn ur vilken formen reser sig.

De som rör sig i foajén, och på de olika våningsplanen, kommer att uppleva olika speglingar och färgskiftningar. Varje pelarform består av tre vågformade delar som fogas samman med en distans mellan sig så att ljus och speglingar varierar beroende på betraktningsvinkel. Det är olika längd på delarna i de två skulpturerna, de liksom sträcker på sig men når olika långt.

Material: Spegelpolerat rostfritt stål som interferensfärgas genom uppvärmning. Detta ger ett spektrum av färger - gult, rött violett, blått, grönt.
Beställare: Askersunds kommun
Skissförslaget valdes inte till utförande.