Sidan laddas...

Vågrörelser

Trysunda, Örnsköldsviks kommun

  • Vågrörelser
  • Trysunda, Örnsköldsviks kommun
  • 2017
Trysunda är en av den Ångermanländska skärgårdens vackraste öar och ligger längst ute i havsbandet. Den är del i ett naturreservat i UNESCO:s världsarv Höga Kusten.

Den senaste inlandsisen var cirka 3 kilometer tjock här vid Höga kusten. Isen tryckte ner jordskorpan 1000 meter, när isen sedan började smälta för ungefär 20 000 år sedan minskade tyngden och marken började höja sig. Ingen annanstans i världen har den totala landhöjningen varit så stor som i Höga Kusten-området. Fortfarande reser sig marken här cirka 1 cm per år, alltså 1 meter på hundra år.

Skulpturen berättar om öns relation till havet och landhöjningen, vilket är det bärande temat för världsarvet. "Vågrörelser" bygger på ett skulpturalt vågmönster som flyter över marken, som ett avtryck av havsytan som svävar över marken i en upprepande rörelse som ständigt fortgår, som en våg som ständigt rullar mot land. Skulpturens spegelpolerade yta och böljande vågmönster blänker och reflekterar ljuset och himlen på samma sätt som när havet glittrar i motljus.

Skulpturen "Vågrörelser" ligger ca 6 m över havet och markerar havsytans nivå på 1300-talet, ett par hundra år innan ön omnämns för sitt fiske.

Material: Spegelpolerat rostfritt stål  
Mått: 460 x 160 x 30 cm
Beställare: Nätterlunds minnesfond, Örnsköldsviks kommun

Andra Offentliga verk